04:42
 °C ( °F)
Online booking
Check-in date    Adults   Rate code  
Number of nights  Children  Infants 

Bodies Revealed

Testünk testközelben

Bodies2 , az emberi preparált testek a Vam Design Centerben

Ismét Magyarországra érkezik a világ leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása, a „BODIES Revealed” (Feltárt testek). 1700 m2-en, 9 teremben 11 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók.


Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies kiállítás négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300.000 kíváncsi szemlélődőt vonzott, még az utolsó órákban is kígyózó sorok álltak a Király utcai bejárat előtt, így több százezer magyar nem láthatta a kiállítást.

A jelenlegi kiállítás sokkal inkább az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt. A látogató jobban megismeri saját testének működését.

Az eljárást Günter von Hagen 1977-ben fejlesztette ki. Lényege, kivonják a szövetekből a nedveket, a zsírokat, és műanyaggal töltik fel. Ettől szagtalan, és majdnem örökkévaló. A kiállításon megtekinthető a tüdő belseje, az érhálózat és a hörgők elhelyezkedése. Ezt másként nem tudták létrehozni csak úgy, hogy ezekbe műanyagot juttattak be, majd lemarták a szöveteket. Ezen a kiállításon megdől az, hogy csak az orvosok, az orvostanhallgatók láthatják milyenek is vagyunk belülről. A folyékony szilikonnal tartósított preparátumok háromdimenziós anatómiai atlaszként mutatják be a csontrendszer, az izomzat, az idegrendszer, valamint a keringési, légző-, emésztő- és szaporító-szervrendszer elemeit. A látogató megtudhatja, hogy a testünk 75 milliárd sejtje mintegy 200 különböző sejttípusba sorolható, hogy a test legkisebb csontjai a koponya halántékcsontjában fellelhető kalapács, üllő és kengyel és azt is, hogy egy csecsemőnek több csontja van (300), mint egy felnőttnek (266). Csontjaink a zsírmentes testtömegnek csupán 14%-át teszik ki, mégis rendkívül erős anyagok, négyszer-ötször erősebbek, mint a lágyacél.
Megnézhető, hogy szemünk mozgatásához hat, míg karunk felemeléséhez kilenc izom összehangolt működésére van szükség. Ha pedig ezt az információt olvasva kiül a meglepetés az arcra, az 16 izom együttes működésének köszönhető. Ha összes izmunk egyszerre dolgozna, akár 10 tonna súlyt is képesek lennénk megmozgatni.
Azt is kevesen tudják, hogy az újszülött testsúlyának tizedét teszi ki az agy, ugyanez a szám a felnőtteknél csupán egy ötvened rész, idegsejtjeink száma azonban állandó. A szívdobogás jellegzetes hangjáért a zárt szívbillentyűkhöz csapódó, örvénylő áramlás felelős. A látogató összehasonlíthatja az egészséges és a dohányos tüdőt, vagy az egészséges és a zsugorodott májat.
A július 31-ig ismét nyitva tartó kiállításon, frissen végzett orvosok vezetik, segítik a látogatókat és válaszolnak kérdéseikre a VI. kerület Király utca 26. szám alatt, a Vam Design Centerben.

www.bodies2.hu